Israel army IDF infantry corps CARMELI division 22 battalion rare old badge pin


Israel army IDF infantry corps CARMELI division 22 battalion rare old badge pin

When you click on links to various merchants on this site and make a purchase, this can result in this site earning a commission. Affiliate programs and affiliations include, but are not limited to, the eBay Partner Network.


Buy Now

Israel army IDF infantry corps CARMELI division 22 battalion rare old badge pin:
$150.00


Israel army IDF infantry corps CARMELI division 22 battalion rare old badge pin
חטיבת כרמליחטיבת כרמליסמל חטיבת חי\"ר מעולה במילואיםאירועים ותאריכיםהקמהנובמבר 1947מקיםמשה כרמלמלחמותמלחמת העצמאות
מלחמת ששת הימים
מלחמת ההתשה
מלחמת יום הכיפורים
מלחמת לבנון הראשונה
מלחמת לבנון השנייהפיקודיחידת אםעוצבת המפץמפקדיםמפקדי החטיבהמשה כרמל, מייסד החטיבה ומפקדה הראשון.

חטיבת כרמלי(חטיבה 165, חטיבה מס\' 2) היאחטיבת חי\"רבצה\"להכפופה לעוצבת צפון.

תוכן עניינים[הסתרה]
  • 1הקמת החטיבה (תש\"ח)
  • 2פעילות החטיבה במלחמת העצמאות
  • 3גדודי כרמלי (תש\"ח)
    • 3.1גדוד 21 - נפת זבולון
  • 4לאחר מלחמת העצמאות
    • 4.1מלחמת ששת הימים
    • 4.2מלחמות אחרות
  • 5מפקדי החטיבה
  • 6לקריאה נוספת
  • 7קישורים חיצוניים
  • 8הערות שוליים

הקמת החטיבה (תש\"ח)[עריכת קוד מקור|עריכה]

בפקודת המבנה הארצי מנובמבר 1947החליטדוד בן-גוריוןלהקים מתוךגדודיופלוגות החי\"שבערים ובמחוזות שש חטיבות סדירות ולהתחיל בגיוס כל הכוח המסוגל ללחימה. בצפון הקימה מפקדתההגנהאתחטיבת לבנוני, שנקראה בתוכניות המוקדמות \"חטיבת הצפון\" וכללה את כל המרחב שמזכרון יעקבוצפונה. מפקד החטיבה היהמשה כרמלוהיא כללה את כל כוחות החי\"שבמרחב.

ב-28 בפברואר1948פוצלה החטיבה לחטיבת חיוחטיבת כרמלי(אשר קיבלה את שמה הן לכבוד מפקדה הראשון, משה כרמל, והן על שםהר הכרמל) באזורחיפהונפת זבולון (כלומר חיפה והגליל המערבי). במקביל פעלה בגזרהחטיבת יפתחשל הפלמ\"ח.

למסגרת החטיבה הוכפפו 3 גדודים - 21 (שגרעינו לחיפה), 22 ו-23 (שהוקם מיחידת \"הדרי\" - חילמשמר העםשל חיפה). במהלך המלחמה הוקם גדוד נוסף - 24, גם הוא על בסיס יחידת \"הדרי\".

עם הקמת המדינה מנתה חטיבת כרמלי 2,238 חיילים ומפקדים[1].

פעילות החטיבה במלחמת העצמאות[עריכת קוד מקור|עריכה]

עיקר פעילותה שלחטיבת כרמליהייתה בכוננות לקראת תפיסת הבסיסים הלוגיסטיים של הבריטים בסביבת חיפה עם עזיבתם ובמיוחדהנמלודרכי הגישה אליו ובתי הזיקוק. כמו כן ערכה החטיבה פעולת נקם כנגד הכפריםבלד א-שיח\'(היוםנשר) לאחרטבח בתי הזיקוקב-30 בדצמבר1947, בה נהרגו מתושבי הכפר[2]. ב-14 במרץ 1948, פוצצו חיילי גדוד 21 של החטיבה אתמנהרות הרכבת בראש הנקרהוזאת כדי למנוע מעבר כוחות מלבנון דרך המסילה. ב-27 במרץ 48 יצאה שיירה של החטיבה, שנודעה בשםשיירת יחיעם, לעקוף אתעכוולהביא אספקה ליישובי הצפון, השיירה הותקפה סמוך לנהריה ונגרמו לה אבדות קשות. באפריל 48 התמודדה החטיבה עם צבא ההצלה בקרבותמשמר העמקורמת יוחנן. באפריל 48 סיימה החטיבה בהצלחה אתהקרב על חיפה, הודות לתכנון המדויק ולהיכרות עם הסביבה והמתקנים הצליחה החטיבה תוך פחות מ-24 שעות לתפוס את כל הבסיסים הבריטיים והמפעלים האסטרטגיים בעיר. החטיבה הכניעה את ההתנגדות הערבית והשתלטה על העיר. לאחרפלישת צבאות ערבהכניע כוח של החטיבה את עכו במבצע בן עמי(שנקרא על שםבן עמי פכטרשהיה מפקד גדוד בחטיבת כרמלי ונפל בשיירת יחיעם). מפקד החטיבה הראשון היה משה כרמל והשני היהמרדכי מקלף, לימים הרמטכ\"ל השלישי של צה\"ל.

עם הקמתצה\"להפכה כרמלי לחטיבת צה\"ל. לאחר הכרזת המדינה השתתפה החטיבה בפיקודם שלמשה כרמלולאחר מכן בפיקודו שלמרדכי מקלף, בכל קרבות חזית הצפון ובטיהור כל אזורהגליל, במהלך מלחמת העצמאות. כמו כן, נטלה חלק החטיבה ספגה אבידות כבדות בניסיון שכשל לכבוש אתג\'ניןבמבצע יצחקוגם בנפילתשיירת יחיעם.

גדודי כרמלי (תש\"ח)[עריכת קוד מקור|עריכה]מספר הגדודהרכבתאריך הקמהפעילות עיקריתמפקדים ואנשי מפתח21גדוד \"נפת זבולון\" כלל 3 פלוגות, פלוגה 11 חבלנהריהמפקדה: יעקב פונדק, פלוגה 12 - חבלקריותמפקדה חיים בן דוד. פלוגה 13 - חבליגורמפקדה חנן זלינגר (על שמו שכונתתל חנןבעיר נשר), ולאחר נפילתו יוסי האס[3].דצמבר 1947אבטחת התחבורה בגזרתמפרץ חיפהוהגליל המערבי. פעולת הגמול בבלד א-שיח\'(נשר), שיירת יחיעם, מבצע בן עמי. קרבות רמת יוחנן, מבצע דקל והדיפת הצבא העירקי ליד ג\'נין.בן עמי פכטר,אהרון יריב22אנשי חי\"ש טכניון (\"פלוגת הסטודנטים\"), ותיקי חי\"ש ומגויסים מהעיר חיפה.דצמבר 1947אבטחת תנועה בחיפה, פעולת הגמול בבלד א-שיח\'(נשר), מבצע בן עמי. לאחר הקמת צה\"ל, קרבותמשמר הירדןומבצע חירם.מרדכי מקלףואחריובן ציון ענבר23אנשי חי\"ם מחיפה (פלוגת \"הדרי\") וחיילים משוחררים מהצבא הבריטידצמבר 1947סיוע לחטיבת \"עודד\" בקרבות משמר הירדן,מבצע ברושצבי בן ארי24גדוד המשמר הנייד של חי\"ם חיפהדצמבר 1947אבטחת הכרמל מקיבוץיגורועדעתלית, כיבושעין חוד. עם הקמת צה\"ל הוסב לגדוד סיוע חטיבתי (כללפלוגת סיורופלוגת משוריינים)גדוד 21 - נפת זבולון[עריכת קוד מקור|עריכה]

גדוד 21 ששמו היה \"נפתזבולון\" הוקם רשמית ביום25 בדצמבר1947בטקס שנערך בגבעת שמיר לידרמת יוחנןליד בניין ששימש לפני כן כמרכז אימונים (כיוםחוות הצופים). ההקמה התקיימה באמצעות מסדר בפני מפקד הגדודבן עמי פכטר. תחום החבל היה מנקודה שביןשער העמקיםוג\'למיעד מבואות חיפה, וומחרייבה שעלהר הכרמלועד מבואותעכו. היישובים שנכללו בחבל היו:יגור,כפר חסידים,נשר,רמת יוחנןכפר המכבי,אושה, שמיר (לפני מעברו לגליל),קריית אתא, חרייבה, מחצבות 4.5,צ\'ק פוסט, הקריותאפק(לפני כן משמר הים),כפר מסריקועין המפרץ[4].

לאחר סיוםמלחמת העולם השנייהשלח ארגוןההגנהאת אנשיו לקורסים ואימונים. לקראת סוף שנת1947התקיימו גיוסים בצפון הארץ. אנשיהחי\"שנשלחו למשקיהגליל המערבילקדם פלישה. למחרתכ\"ט בנובמברהתגייס חלק מהגדוד והוקמו הבסיסים בנשר, רמת יוחנן, חרייבה, מחצבות 4.5 בקריות ובגליל המערבי. החבל הכיל יישובים יהודים, יישובים ערבים כוחות צבא בריטיים וכוחות הליגיון הערבי. לחבל נודעה חשיבות בגלל שיישב על דרכים חיוניות ומפעלים חשובים כגון בתי הזיקוק,מפעל נשר למלט, בית המלאכה של הרכבת בתי הלאכה שלסולל בונהועוד. הגיוסים לגדוד נעשו בשלבים. בתחילה גיוסים קטנים במבנה כוחות של כוננות ולאחר מכן במסגרות גדולות יותר. הגיוסים כללו את בני המקום שגדלו בארץ וגםעולים חדשיםששהו מספר חודשים בארץ והתגוררו ב\"מעון עולים\" בנשר.

הגדוד הכיל 3 פלוגות:

    פלוגה 11 - חבלנהריה- מפקדה היה יעקב פונדק (השועל). לפלוגה היו 3 בסיסים - בסיסמצובהשמפקדו היה גדעון דונייץ, בסיסיחיעםמפקדו היה משה שינרמן, בסיסשבי ציוןמפקדו משה שואבי.
  • פלוגה 12 - חבלקריותמפקדה היהחיים בן דוד. לפלוגה היו 3 בסיסים - בסיסרמת יוחנןשמפקדו היה יעקב שאודר, בסיסכפר המכבימפקדו היה יעקב ברסלב, בסיסאפקמפקדו מיכאל מנייביץ.
  • פלוגה 13 - חבליגורמפקדה היהחנן זלינגרשנהרג ב-1 בינואר1948בפעולת התגמול בבלד א-שייח\'עלטבח בתי הזיקוק. מחליפו היה יוסי האס. לפלוגה היו 5 בסיסים - בסיסיגורשמפקדו היה דב פיק, בסיס \"ח\'רייבה\" (מחצבה שלבית חרושת נשר למלט) מפקדו היה אברהם בורנשטיין, בסיסנשרמפקדו יוסקה גלילי, בסיסק\"מ 4.5מפקדה היה יוסקה וונדרמן, בסיסצ\'ק פוסטמפקדה היה שלמה קמינקר (קמין)

בעת הקמתו היו בגדוד 140 לוחמים. רק 40% מהם צוידו בנשק. הנשק עבר בין הלוחמים על פי פעילות הגדוד[5].

בקרבותמלחמת העצמאותנהרגו 149 לוחמי הגדוד על פי הפירוט הבא[6].

אנדרטת הנצחה לגדוד 22 בחיפה, ליד גשר גדוד 22 המקביל לגשר רושמיהמס\'קרבתאריך הקרבמס\' לוחמים
שנהרגו בקרב1קרב עלבלד א-שייח\'01/01/194812התקפה עלטמרה19/01/194813קרב הנוטרים ליחיעם20/01/194865שיירת יחיעם27/03/1948476קרב רמת שיירת הלגיון במבואות יגור22/04/194818קרב על על חיפה22/04/19481810קרב על אכזיב14/05/1948111קרב על סמריה14/05/1948312הקרב על עלעין ע\'זאל08/07/1948115מבצע דקל- קרב עלספוריה16/07/1948116קרב מלחמת העצמאות[עריכת קוד מקור|עריכה]

אחרי מלחמת העצמאות התארגנה החטיבה מחדש והפכה לחטיבת מילואים צפונית עם בסיס בעמקים. החטיבה תפקדה כחטמ\"ר העמקים(או בשמו האחר \"חטמ\"ר צמח\") עד לשנת1974.


Israel army IDF infantry corps CARMELI division 22 battalion rare old badge pin:
$150.00

Buy Now